Meghalt egy 15 éves lány a TikTok új kihívása miatt

Bár több doktor is igyekezett figyelmeztetni, hogy a közösségi oldal legújabb kihívása nagyon veszélyes az egészségre, sokan figyelmen kívül hagyták a szakemberek véleményét, és egy 15 éves oklahomai lány meghalt a Benadryl kihívásban. 

tiktokkihivas.jpg

Az Amerikában népszerű vény nélkül kapható allergiagyógyszer fő hatóanyaga a difenhidramin, ami itthon leginkább azoknak lehet ismerős, akik például tengeribetegek, ugyanis ez a vegyület és a 8-kloroteofillin sója alkot több hányáscsillapító gyógyszert, pontosan adagolva nem veszélyes. A kihívás lényege viszont az volt, hogy egymást túllicitálva vegyenek be a gyógyszerből a felhasználók. Ilyen mennyiségben azonban a difendiframin rohamokat és szívleállást okozhat. Dr David Juurlink, a Torontói Egyetem toxikológiai tanszékének vezetője is azt nyilatkozta, hogy ez nem az a gyógyszer, amivel okos dolog játszani. A túladagolása álmossághoz, de kómához is vezethet, de zavartság, izgatottság, homályos látás, szem-és szájszárazság is jelentkezhet, és ezek még az enyhébb tünetek. Májusban egy 14 éves fiút kellett kórházba szállítani, miután 14 tablettát vett be. Juurlink elmondása szerint azoknál, akik megússzák a rohamokat és a szívleállást, felléphet olyan kóma, amiből nagyon nehéz vagy lehetetlen visszahozni a pácienseket, mások delírium szerű állapotba kerülnek. 

A TikTok az eset után azt mondta, hogy már májusban felfigyeltek a kihívásra, de csak nagyon kevés ilyen videót töltöttek fel a fiatalok. Azt ígérik, hogy továbbra is odafigyelnek a problémára, és törlik az ilyen tartalmú bejegyzéseket és kihívásokat. 

Juurlink arra is figyelmeztet, hogy attól, hogy egy gyógyszer vény nélkül kapható, nem jelenti azt, hogy 10-20-30 tablettákat is mindenféle következmény nélkül be lehet venni egyszerre.

“Vékony a határvonal aközött, hogy valaki álmos lesz tőle, vagy kómába esik, ezért sosem szabad túllépni egy gyógyszernél sem az adagolási útmutató ajánlásait”

- mondja a szakorvos. 

Forrás: Forbes

A bejegyzés trackback címe:

https://marketingmorzsak.blog.hu/api/trackback/id/tr3416195426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Marketing Morzsák

Hírek a social mediából és a social mediáról. Facebook, Instagram, Twitter, Tikt-Tok és társai.

Facebook oldaldoboz

Még több Marketing Morzsa

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása