Felfüggesztett börtönbüntetést kapott egy fotó miatt a török influenszer

Merve Taşkin öt hónapnyi felfüggesztett börtönbüntetést kapott, miután egy olyan képet tett ki az Instagramjára, amelyen Amszterdamban egy hatalmas pénisz szobor mellett áll. Néhány hónapon belül ő a második női influencer, akit posztjaiért felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek. Az influenszer szerint a jelenség rémisztő, azt mondja úgy tűnik, hogy az országban többé nem szabad a közösségi média. 

steve-gale-e7jq0nh9fbg-unsplash.jpg

Tavaly januárban egy születésnapi utazása során Taşkin Amszerdamba látogatott, megnézte a Szexmúzeumot, és megosztott képeket akciós árucikkekről, köztük pénisz alakú tésztáról és „szexi sörnyitóról”, valamint arról, ahogy egy aránytalanul nagy péniszplasztikán ül. Mikor hazaért letartóztatták, az ítélete öt hónap börtönbüntetés öt évre felfüggesztve, azaz ha újra megszegi a törvényt, öt éven belül, például újabb hasonló képet posztol, akkor le kell ülnie a börtönbüntetését. 

“Mindenki odafigyel még akkor is, amikor ír valamit a Twitteren, nehogy baj történjen vele” – mondta Taşkin. Az influenszerek Törökországban ugyanolyan elbírálás alá esnek, mint a sajtó, mindennek példaértékűnek kell lennie. Ügyvédje szerint a poszt humoros volt, és a világon több ezer hasonló bejegyzést és fotót lehet találni. Amikor augusztusban először bejelentették a vádemelést, a Szexmúzeum igazgatója, Monique van Marle azt mondta a BBC-nek, hogy a helyzet „teljesen nevetséges”. A múzeum üzenetet küldött Taşkinnak, amelyben „nagy példaképnek nevezte más nők számára”, és hogy „múzeumunk célja, hogy a világ minden tájáról oktasson embereket a szex történetéről”.

A Törökországi Szólásszabadság Egyesület szerint emberek ezrei ellen indulnak büntetőeljárások különféle, közösségi médiában megjelent bejegyzésekkel kapcsolatos bűncselekmények miatt.

Októberben Pınar Yıldırımet öt hónap és 18 nap börtönbüntetésre ítélték, mert "a társadalom egy részét társadalmi osztály, vallás, szekta, nemi vagy regionális különbségek alapján lekicsinyelte". A szóban forgó 2020-as Tweetben a nő azt írta, hogy “Számos filmet néztem meg homoszexuálisokkal [szereplők], egyiket a másik után fejeztem be, de nem, nem, nem! Még mindig nem szeretem azt az aljas, tisztességtelen nemet, amelyet férfinak neveznek” - az ítélet szerint ezzel megsértette a férfiakat, míg a nő arról írt a büntetését taglaló bejegyzésben, hogy azok után, hogy annyi a nők elleni erőszak, felháborítónak tartja, hogy őt büntetik meg, mert nem beszélt szépen a férfiakról. 

Törökországban egy hónapja a hatóságok letartóztattak három YouTubert, akik az ország gazdasági visszaeséséről kérdeztek a nyilvánosságot. Az Amnesty International legutóbbi, Törökországra vonatkozó országjelentése megjegyezte, hogy „folytatódik az egyének, például újságírók, politikusok, aktivisták, közösségi média felhasználóik és emberi jogi jogvédők igazságügyi zaklatása valós vagy vélt ellenvéleményük miatt”, amely során sokakat előzetesbe helyeztek, vizsgálati letartóztatást vagy letöltött szabadságvesztést indítványoztak. 

Forrás: Vice

A bejegyzés trackback címe:

https://marketingmorzsak.blog.hu/api/trackback/id/tr7616809108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Marketing Morzsák

Hírek a social mediából és a social mediáról. Facebook, Instagram, Twitter, Tikt-Tok és társai.

Facebook oldaldoboz

Még több Marketing Morzsa

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása