Az ISIS még mindig aktív Facebook-használó

Az Iszlám Államhoz kapcsolódó Facebook-oldalak és fiókok még mindig megtalálják a módját, hogyan cselezzék ki a közösségi oldal automatizmusait és moderátorait - állítja egy új jelentés

A hálózat egyik taktikája, hogy valós hírszolgáltatók tartalmaikat keverik a saját felvételeikkel. Például a BBC híradói vagy zenéi alá keverik a mondanivalójukat, és erről oktatóvideókat is készít, hogy minél többen tudják alkalmazni a módszert. 

barefoot-communications-z2m7jefmtew-unsplash.jpg

A Facebook szerint továbbra is zéró tolerancia van érvényben az ilyen tartalmakkal szemben, de a jelentést jegyző Stratégiai Párbeszéd Intézet azt mondja, hogy három hónap alatt 288 olyan fiókot talált, amit sikerült visszavezetni a terrorszervezethez, amik több tízezres nézettséget generáltak. Az eseteket jelezték a közösségi oldalnak is, akik mostanra eltávolították a kérdéses fiókokat és bejegyzéseket. 

A jelentés szerint amerikai politikusok és katonai vezetők oldalainak kommentszekcióját is elözönlötték a tagokat, akiket élőben irányítottak a szervezet vezetői. Például Donald Trump oldalán adták ki magukat afro-amerikainak, hogy ezzel is feszültséget szítsanak Trump szavazói és a fekete közösség között. 

A jelentés szerint a terroristák nem csak a Facebookon, de Twitterek is aktívak, kommunikációra pedig olyan alkalmazásokat használnak mint a WhatsApp, Telegram, sőt a SoundCloud, ami alapvetően egy zenemegosztó oldal. 

Hogy elkerüljék az algoritmusok figyelmét, elég olyan megoldásokat alkalmazniuk, mint hogy nem teszik ki a saját logójukat, sőt helyette valamilyen megbízható hírforrás logóját teszik a videókra, a szövegeket pedig úgy tagolják, hogy szövegfelismerő algoritmusok ne jelezzenek be a kulcsszavakra. Előfordul az is, hogy az első 30 másodpercet valamilyen megbízható hírforrástól veszik át, a maradék 49 perc pedig terrorista propaganda, de ez is elkerüli a moderátorok figyelmét, akiknek nagyon gyorsan kell dolgozni, ezért nincs idejük végignézni ilyen terjedelmű videókat. 

A közösségi oldalak a jelentés hatására megígérték, hogy jobban odafigyelnek a jövőben, hogy ilyen tartalmak ne kerülhessenek fel az oldalakra, és továbbra is hangoztatják, hogy a cél az, hogy semmilyen terrorista propaganda ne tudjon terjedni a segítségükkel. 

A bejegyzés trackback címe:

https://marketingmorzsak.blog.hu/api/trackback/id/tr3416002528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Marketing Morzsák

Hírek a social mediából és a social mediáról. Facebook, Instagram, Twitter, Tikt-Tok és társai.

Facebook oldaldoboz

Még több Marketing Morzsa

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása